Hva skjer med kroppen ved isbading?

PS! Isbading er definert som bading i vann under 10 grader


Mestring: Mestring, råskap, glede og energikick er det mange som kjenner på etter et bad, og kanskje den største årsaken til at vi fortsetter og fortsetter.

Pusten: Pusten din går raskere enn normalt, og noen hyperventilerer av kuldesjokket rett og slett fordi kroppen jobber med å holde kroppstemperaturen oppe. Hvis du klarer å trekke pusten godt 2-3 ganger vil du oppleve at du får bedre kontroll på pusten, og at en deilig ro sprer seg i kroppen.

Kroppstemperaturen: Kroppstemperaturen faller ganske raskt, og spesielt fingre og tær blir fort kjølig fordi blodet konsentrerer seg om å verne de indre organene. Regelmessig isbading styrker blodomløpet, og mange får en bedre blodsirkulasjon og blir bedre på å holde varmen også i andre settinger.

Blodtrykket og pulsen: Blodtrykket og pulsen stiger med en gang du kommer ut i vannet, fordi hjertet jobber hardt for å holde de vitale organene varme. Ved jevnlig isbading kan du oppnå lavere hvilepuls og sterkere hjerte.

Blodårene: Blodårene trekker seg sammen i kaldt vann, og du kan få en stikkende eller prikkende følelse i huden. Når du kommer opp av vannet utvider blodårene seg og blodet strømmer ut i kroppen igjen. Når dette skjer, får du en deilig varme som sprer seg i hele kroppen.

Humøret: Humøret er et veldig viktig punkt for mange av oss som isbader. For det er faktisk sånn at du får kjenne på en lykkerus og energi etterpå! En coctail av adrenalin, endorfiner og serotonin skilles ut i store mengder og virker oppløftende på humøret og samtidig stressreduserende. Et kort bad kan gi lykkerus i flere timer etterpå! Og får du ikke rusen av selve badet, vil kanskje den fantastiske badegjengen gi deg lykkerus for resten av dagen.

Immunforsvaret: Immunforsvaret settes i alarmberedskap, og vi får en økning i antall hvite blodceller, noe som kan føre til et styrket immunforsvar.

Hjernen: Hjernen påvirkes også. Isbadet øker blodgjennomstrømmingen til hjernen.

Forbrenningen: Brunt fett aktiveres og sørger for å øke forbrenningen. Noen studier viser også at blodsukkeret holdes mer stabilt hos isbadere.

Stillhet, renselse og stressmestring.

Godt for overgangsalder.

Naturopplevelse: Estetisk opplevelse/nærhet til naturen, vi bli begeistret hver gang vi bader. Den taktile sansen og trykket fra vannet gjør nærheten intens og naturopplevelsen sterk.


Isbadevettregler



Aldri bad alene

Ikke vær ute for lenge, bruk eget kroppskompass til å tilpasse, ikke tenk at du må følge andre.

Vær forsiktig med å dukke under, men gjør du det, er det lurt å ikke være uti for lenge.

Skift til varme tørre klær med engang du kommer opp. Viktig at klærne er lette å ta på, og glem undertøy i de kaldeste periodene.

Har du hjerteproblemer, lavt blodtrykk eller epilepsi kan isbading i verste fall føre til infarkt, anfall eller besvimelse.


Tips til første bad



Hva trenger du for å bade? Noe å ha på føttene, enten joggesko med ullsokker i eller neoprensko om du har det. Votter og lue er også godt å ha på kalde dager.

Selve badet: Gå rolig ut, ta kontroll over egen kropp. Pust rolig, og kjenn at du får kontroll på pusten. Når du har fått kontroll og kjenner at du slapper av, kan du godt avslutte badet. Etter hvert vil du klare å være lenger uti.

Etter badet: Løse varme klær som er lette å ta på. Kroppen er varm 3-4 minutter etter badet, så utnytt tiden godt til å få på klær. Ta gjerne med en kopp med noe varmt å drikke.